An agreement has been signed between Qatar Fund for Development and the Office of the Special Representative of the UN Secretary-General for Children and Armed Conflict to support the Office’s resources. The agreement was signed by Director General of Qatar Fund for Development, HE Mr. Khalifa bin Jassim Al-Kuwari, and Special Representative of the UN Secretary-General for Children and Armed Conflict, Ms. Virginia Gamba.

Under the agreement, the State of Qatar will support the extra-budgetary resources of the Office with $1 million for the period of 2022-2023. The State of Qatar has also supported the establishment and funding of the Analysis and Outreach Hub of the Office of the Special Representative in Doha, in order to mediate and build capacity, to end and prevent grave violations against children in armed conflict.

For his part, His Excellency Mr. Khalifa Al Kuwari, Director General of Qatar Fund for Development, said: “Human rights, peace and development are at the top of QFFD’s priorities, as they are in line with its vision to achieve peace and justice and empower all groups in society, including children, and prepare them to be active members of society. This important agreement is a translation to complete the journey of rebuilding the fragile, most vulnerable and marginalized communities, and rejecting conflicts.”

“The protection of conflict-affected children remains a central pillar of the human rights, peace and security, peacebuilding, development, and humanitarian agendas. Children must remain at the heart of our efforts to build peaceful and prosperous societies,” Ms. Virginia Gamba reminded. She added, “With this partnership between QFFD and OSRSG CAAC, both entities show that they share the same objectives.”

It is worth mentioning that this agreement is the second cooperation between QFFD and OSRSG CAAC, where they signed a funding agreement for the Center for the Promotion and Protection of Children Affected by Armed Conflict, on the sideline of 2019 Doha forum.


تعاون بين صندوق قطر للتنمية ومكتب الممثل الخاص للأمين العام للأمم المتحدة المعني بالأطفال والنزاع المسلح ، لتعزيز حماية الأطفال المتضررين من النزاعات المسلحة

تم توقيع اتفاقية بين صندوق قطر للتنمية ومكتب الممثل الخاص للأمين العام للأمم المتحدة المعني بالأطفال والنزاع المسلح لدعم موارد المكتب. وقع الاتفاقية مدير عام صندوق قطر للتنمية ، سعادة السيد خليفة بن جاسم الكواري ، والممثلة الخاصة للأمين العام للأمم المتحدة لشؤون الأطفال والنزاع المسلح السيدة فيرجينيا غامبا.

وبموجب الاتفاقية ، ستدعم دولة قطر الموارد الخارجة عن الميزانية للمكتب بمبلغ مليون دولار للفترة 2022-2023. كما دعمت دولة قطر إنشاء وتمويل مركز التحليل والتواصل التابع لمكتب الممثل الخاص في الدوحة ، من أجل دعم الوساطة وبناء القدرات ، لإنهاء ومنع الانتهاكات الجسيمة ضد الأطفال في النزاعات المسلحة.

من جانبه قال سعادة السيد خليفة الكواري مدير عام صندوق قطر للتنمية: “تأتي حقوق الإنسان و السلام و التنمية على رأس أولويات الصندوق، حيث انها تتماشى رؤيته لتحقيق السلام و العدل و تمكين جميع فئات المجتمع بما في ذلك الأطفال و تهيئتهم ليكونوا أعضاء فاعلين في المجتمع. وهذه الاتفاقية المهمة هي ترجمة لاستكمال رحلة إعادة البناء للمجتمعات الهشة و الأكثر ضعفاً و المهمشة، و نبذ الصراعات”

“تظل حماية الأطفال المتأثرين بالصراع محور حقوق الإنسان والسلام والأمن وبناء السلام والتنمية والأجندات الإنسانية. يجب أن يظل الأطفال في قلب جهودنا لبناء مجتمعات مسالمة ومزدهرة” قال السيدة فرجينيا جامبا وأضافت: “من خلال هذه الشراكة بين صندوق قطر للتنمية و مكتب الممثل الخاص للأمين العام للأمم المتحدة المعني بالأطفال والنزاع المسلح ، يظهر كلا الكيانين أنهما يشتركان في نفس الأهداف.”

الجدير بالذكر أن هذه الاتفاقية هي ثاني تعاون بين صندوق قطر للتنمية و مكتب الممثل الخاص للأمين العام للأمم المتحدة المعني بالأطفال والنزاع المسلح ، حيث وقعا اتفاقية تمويل لمركز تعزيز وحماية الأطفال المتضررين من النزاعات المسلحة ، على هامش منتدى الدوحة 2019.

 

###

For additional information, please contact:

Fabienne Vinet, Communications Officer, Office of the Special Representative of the Secretary-General for Children and Armed Conflict

+1-212-963-5986 (office) / +1-917-288-5791 (mobile) / vinet@un.org

Follow us on Instagram, Twitter and Facebook:

https://www.instagram.com/nochildreninwar/
www.twitter.com/childreninwar
www.facebook.com/childrenandarmedconflict