The UN Special Representative of the Secretary-General for Children and Armed Conflict (SRSG CAAC), Ms. Virginia Gamba, concluded her first visit to Yemen to advocate for the enhanced protection of children affected by armed conflict and to call for child protection to be included in peace negotiations. SRSG Gamba stressed that the continued relative reduction in violence should be used to support children affected by conflict throughout Yemen, including community-based reintegration of conflict-affected children. Yemen is the only situation on the children and armed conflict agenda where all major parties to the conflict have signed clear and time-bound commitments with the United Nations to end and prevent grave violations against children.

SRSG Gamba engaged with the internationally recognized Government in Aden, including the inter-ministerial technical committee, on the sustainability of measures implemented following the signature of the 2014 action plan with the United Nations and its 2018 road map to end and prevent the recruitment and use of children. She highlighted the importance of all armed and security forces to fully commit to the 2014 action plan and strengthen capacity-building activities to protect children and prevent grave violation against children. She highlighted the need for the Government to adopt a Handover Protocol on the release of children detained during military operations and promote standardized age assessments to prevent children from being recruited by security forces. SRSG Gamba welcomed the declared intention of the inter-ministerial technical committee to sustain child protection measures through engaging on a long-term prevention strategy.

SRSG Gamba engaged with the relevant Sana’a authorities, including the high-level Joint Technical Committee, to build on the progress achieved to date and identify priority actions to fully implement the action plan signed in 2022 with the United Nations to end and prevent grave violations against children. SRSG Gamba welcomed the dialogue on children affected by armed conflict and was encouraged by the intention to complete and sustain all identified measures in the 2022 action plan. She urged the consideration of sustainable long-term prevention measures. She also called upon the Houthis, who call themselves Ansar Allah, to continue the implementation of the Handover Protocol adopted in 2020. Other priority areas include explosive ordnance risk education and increasing support services for children.

SRSG Gamba urged parties to renew and expand the truce and to engage with the Special Envoy for Yemen towards the resumption of an inclusive political process to reach a comprehensive negotiated settlement, and to include child protection concerns in this process.

“I welcome all efforts by all parties to the conflict to end and prevent grave violations against children and I reiterate my call to use the opportunity of the current de facto truce to prioritize the rights and needs of children. I also call on the international community to support the children of Yemen by providing funding for community-based reintegration programmes and mine action, which are priorities for all parties in Yemen,” shared the Special Representative.

She discussed with all relevant stakeholders how the United Nations can best support ongoing efforts to minimize the impact of the conflict on affected children, including the release and ensure the reintegration of children affected by armed conflict, the provision of comprehensive assistance to child survivors of grave violations, and the importance of mine action in contaminated areas and explosive ordnance risk education. She also urged all parties to facilitate safe, timely and unimpeded humanitarian access.

“I am encouraged by the positive and constructive meetings I had in Aden and in Sana’a demonstrating the progress achieved for children in Yemen. I will continue my engagement with all parties involved in the conflict in Yemen, including the Coalition in the framework of the 2019 memorandum of understanding.”

________________________________________________________________________________________________________________________

اختتمت الممثلة الخاصة للأمين العام للأمم المتحدة المعنية بالأطفال والنزاع المسلح (SRSG CAAC)، السيدة فيرجينيا غامبا، زيارتها الأولى إلى اليمن للدعوة إلى تعزيز حماية الأطفال المتضررين من النزاع والدعوة إلى إدراج حماية الطفل في مفاوضات السلام. وشددت الممثلة الخاصة للأمين العام غامبا على ضرورة استغلال الفرصة التي يتيحها الانخفاض النسبي المستمر في العنف من أجل دعم الأطفال المتضررين من النزاع في جميع أنحاء البلد، بما في ذلك إعادة الإدماج المجتمعي للأطفال المتضررين من النزاع. وتجدر الإشارة إلى أن اليمن هو الوضع الوحيد على جدول أعمال الأطفال والنزاع المسلح والذي فيه وقعت جميع الأطراف الرئيسية في الصراع على التزامات واضحة ومحددة زمنياً مع الأمم المتحدة لإنهاء ومنع الانتهاكات الجسيمة ضد الأطفال.

شاركت الممثلة الخاصة غامبا في عدن في نقاشات مع الحكومة المعترف بها دولياً في عدن، بما في ذلك اللجنة الوزارية الفنية المشتركة التابعة للحكومة اليمنية حول استدامة التدابير المنفذة بعد التوقيع على خطة العمل لعام 2014، وخارطة الطريق للعام 2018 لإنهاء ومنع تجنيد واستخدام الأطفال. وسلطت الضوء على أهمية الالتزام الكامل للقوات الأمنية والمسلحة بخارطة الطريق وتعزيز أنشطة بناء القدرات من أجل حماية الأطفال ومنه الانتهاكات الجسيمة ضدهم. كما سلطت الضوء على ضرورة أن تتبنى الحكومة بروتوكول تسليم بشأن إطلاق سراح الأطفال المحتجزين أثناء العمليات العسكرية وتشجيع إجراء تقييم موحد للعمر لمنع تجنيد الأطفال من قبل قوات الأمن. ورحبت الممثلة الخاصة للأمين العام غامبا بالرغبة المعلنة للجنة الفنية الوزارية المشتركة في استدامة تدابير حماية الأطفال من خلال الانخراط في استراتيجية حماية طويلة الأمد.

كما التقت الممثلة الخاصة للأمين العام غامبا مع السلطات المعنية في صنعاء، بما في ذلك اللجنة الفنية المشتركة رفيعة المستوى، للبناء على التقدم المحرز حتى الآن وتحديد الإجراءات ذات الأولوية للتنفيذ الكامل لخطة العمل الموقعة في العام 2022 مع الأمم المتخذة لإنهاء ومنع الانتهاكات الجسيمة ضد الأطفال. ورحبت الممثلة الخاصة للأمين العام بالحوار بشأن الأطفال المتأثرين بالنزاع  وشجعتها الرغبة في الانتهاء من واستدامة الإجراءات المحددة في خطة العمل الموقعة في العام 2022. وحثت الممثلة الخاصة على النظر في اتخاذ تدابير وقائية طويلة الأمد. كما دعت الحوثيين، الذين يطلقون على أنفسهم أنصار الله، إلى مواصلة تنفيذ بروتوكول التسليم الذي تم اعتماده من قبلهم في العام 2020. وتشمل المجالات الأخرى ذات الأولوية التوعية بمخاطر الذخائر المتفجرة وزيادة خدمات الدعم للأطفال.

وحثت الممثلة الخاصة للأمين العام غامبا الأطراف على تجديد الهدنة وتوسيع نطاقها والانخراط مع المبعوث الخاص للأمين العام إلى اليمن من أجل استئناف عملية سياسية شاملة للتوصل إلى تسوية شاملة عن طريق التفاوض، وإدراج المخاوف المتعلقة بحماية الطفل في هذه العملية.

وقالت الممثلة الخاصة للأمين العام: “أرحب بجميع الجهود التي تبذلها جميع أطراف النزاع لإنهاء ومنع الانتهاكات الجسيمة ضد الأطفال، وأكرر دعوتي إلى اغتنام فرصة الهدنة الفعلية الحالية لإعادة ترتيب أولويات حقوق واحتياجات الأطفال. وأدعو المجتمع الدولي إلى دعم أطفال اليمن من خلال توفير التمويل لبرامج إعادة الإدماج المجتمعي اوالإجراءات المتعلقة بالألغام والتي تشكل أولوية لجميع الأطراف في اليمن.”

وناقشت الممثلة الخاصة للأمين العام مع أصحاب المصلحة المعنيين الكيفية التي يمكن بها للأمم المتحدة أن تدعم على أفضل وجه الجهود الجارية للحد من تأثير النزاع على الأطفال، بما في ذلك الإفراج عن الأطفال المتأثرين بالنزاع  المسلح وضمان إعادة إدماجهم، وتقديم المساعدة الشاملة للأطفال الناجين من الانتهاكات الجسيمة، وأهمية الإجراءات المتعلقة بالألغام في المناطق المتأثرة بها والتوعية  على مخاطر الذخائر المتفجرة. كما حثت جميع الأطراف على تيسير وصول المساعدات الإنسانية بشكل آمن وفي الوقت المناسب ودون عوائق.

وختمت الممثلة الخاصة للأمين العام بالقول: “شعرت بالتشجيع من الاجتماعات الإيجابية والبناءة التي عقدتها في عدن وصنعاء والتي تبين التقدم المحرز لأطفال اليمن. سأواصل العمل مع جميع الأطراف المشاركة في النزاع  في اليمن، بما في ذلك التحالف في إطار مذكرة التفاهم للعام 2019.

###

For additional information, please contact:

Ariane Lignier, Communications Officer, Office of the Special Representative of the Secretary-General for Children and Armed Conflict

ariane.lignier@un.org

Follow us on Instagram, Twitter and Facebook:

https://www.instagram.com/nochildreninwar/
www.twitter.com/childreninwar
www.facebook.com/childrenandarmedconflict