Scroll down for Arabic and Kurdish versions

The UN Special Representative of the Secretary-General for Children and Armed Conflict (SRSG CAAC), Ms. Virginia Gamba, conducted her first visit to Iraq from 7 to 11 January 2024 to commend the progress made by the Iraqi Government on the protection of conflict-affected children and to engage with the Government on areas in which the United Nations may offer further support.

SRSG Gamba welcomed the signing of the action plan by the Government in March 2023 to prevent the recruitment and use of children by the Popular Mobilization Forces (PMF) and significant progress achieved in its implementation. She commended the steps taken to prevent the recruitment and use of children by the PMF, including awareness-raising campaigns, measures to strengthen age assessment, and to promptly investigate any allegations of recruitment and use of children. She also welcomed the absence of verified cases of recruitment and use of children by PMF since 2021.

“The adoption and implementation of the action plan are strong expressions of the Iraqi Government’s commitment to enhance the protection of children,” she said.

During her visit, SRSG Gamba met with the President, H.E. Mr. Abdul Latif Rashid, the Minister of Justice, H.E. Khaled Salam Saeed Shwani, the Minister of Interior, H.E. Abdul Amir Al-Shammari, the Minister of Labor and Social Affairs, H.E. Mr. Ahmed Al Asadi, the Secretary-General of the PMF, Lt General Tahseen Abd Muttar, the interministerial National Committee for the Monitoring and Reporting Mechanism and other relevant Government representatives. She encouraged the Government to build on the significant progress made to further institutionalize child protection by developing preventative frameworks, including by adopting of the draft child law, prioritizing demining and explosive risk education, ensuring legal documentation for all children in Iraq, including foreign children, strengthening long-term, community-based reintegration, and addressing the challenges faced by children detained for their or their families’ actual or alleged association with armed groups.

In her meeting with the Prime Minister of the Kurdistan Regional Government, H.E. Masrour Barzani, in Erbil SRSG Gamba emphasized the importance of raising awareness on child protection issues and engaged with the Prime Minister on the implementation of measures to better protect children in the region in line with the Convention on the Rights of the Child.

SRSG Gamba also held meetings with United Nations entities, the international community, and non-governmental organizations and welcomed their efforts to strengthen the protection of children in Iraq. Further, the SRSG’s delegation visited a detention center near Baghdad and a reintegration center for conflict-affected children near Mosul.

“I welcome the positive and constructive engagement with the Government of Iraq and its clear willingness to continue strengthening the prevention of grave violations against children. The children of Iraq have suffered enough from the consequences of armed conflict and deserve a future free from fear and violence.” said SRSG Gamba.

 ***

Note to editors

The Special Representative of the Secretary-General for Children and Armed Conflict serves as the leading UN advocate for the protection and well-being of children affected by armed conflict. The role of the Special Representative for Children and Armed Conflict is to strengthen the protection of children affected by armed conflict, raise awareness, promote the collection of information about the plight of children affected by war and foster international cooperation to improve their protection.

***

For additional information, please contact:

Ariane Lignier, Office of the Special Representative of the Secretary-General for Children and Armed Conflict, New York.  ariane.lignier@un.org

 __________________________________________________________

الممثلة الخاصة للأمين العام للأمم المتحدة المعنية بالأطفال والنزاع المسلح تختتم زيارتها الرسمية إلى العراق

أجرت الممثلة الخاصة للأمين العام للأمم المتحدة المعنية بالأطفال والنزاع المسلح السيدة فرجينيا غامبا أول زيارة لها إلى العراق في الفترة من 7 إلى 11 كانون الثاني 2024 للإشادة بالتقدم الذي أحرزته الحكومة العراقية بشأن حماية الأطفال المتضررين من جراء النزاع، ولتبحث مع الحكومة المجالات التي يمكن للأمم المتحدة أن تعرض تقديم المزيد من الدعم فيها.

ورحبت الممثلة الخاصة للأمين العام السيدة غامبا بتوقيع الحكومة خطة العمل بشأن منع تجنيد واستخدام قوات الحشد الشعبي للأطفال في شهر آذار من عام 2023 والتقدم الكبير الذي تحقق في تنفيذها. وقد أشادت بالخطوات التي تم اتخاذها لمنع تجنيد واستخدام قوات الحشد الشعبي للأطفال، بما في ذلك حملات التوعية والتدابير الرامية لتعزيز تقدير الأعمار والتحقيق على نحو عاجل في أية مزاعم بتجنيد واستخدام للأطفال. كما رحبت بعدم وجود حالات تم التحقق منها لتجنيد الأطفال واستخدامهم من قبل قوات الحشد الشعبي منذ عام 2021.

وقالت السيدة غامبا “إن تبني خطة العمل وتنفيذها يمثلان تعبيراً قوياً عن التزام الحكومة العراقية بتعزيز حماية الأطفال”.

والتقت الممثلة الخاصة للأمين العام للأمم المتحدة السيدة فرجينيا غامبا خلال زيارتها فخامة رئيس الجمهورية السيد عبد اللطيف رشيد ومعالي وزير العدل السيد خالد سلام سعيد شواني ومعالي وزير الداخلية السيد عبد الأمير الشمري ومعالي وزير العمل والشؤون الاجتماعية السيد أحمد الأسدي ومعالي الأمين العام لقوات الحشد الشعبي الفريق تحسين عبد مطر واللجنة الوزارية الوطنية المعنية بآلية الرصد والإبلاغ وغيرهم من ممثلي الحكومة المعنيين. كما شجعت السيدة غامبا الحكومة على البناء على التقدم الكبير المتحقق وإضفاء المزيد من الطابع المؤسسي على حماية الأطفال من خلال وضع أطر وقائية، بما في ذلك اعتماد مسودة قانون الطفل وإعطاء الأولوية لإزالة الألغام والتوعية بأخطار المتفجرات وضمان منح الوثائق القانونية لكافة الأطفال في العراق، بما في ذلك الأطفال الأجانب، وتعزيز إعادة الإدماج المجتمعي طويل الأمد ومعالجة التحديات التي يواجهها الأطفال الذين يعتقلون بسبب ارتباطهم أو ارتباط أسرهم الفعلي أو المزعوم بالجماعات المسلحة.

وخلال لقاءها مع معالي رئيس وزراء حكومة إقليم كردستان السيد مسرور بارزاني في أربيل، شددت الممثلة الخاصة للأمين العام للأمم المتحدة السيدة فرجينيا غامبا على أهمية التوعية بشأن المسائل المتعلقة بحماية الأطفال كما ناقشت مع معالي رئيس الوزراء تنفيذ تدابير لتحسين حماية الأطفال في الإقليم بما يتماشى مع اتفاقية حقوق الطفل.

كما عقدت الممثلة الخاصة للأمين العام للأمم المتحدة السيدة فرجينيا غامبا لقاءات مع هيئات الأمم المتحدة والمجتمع الدولي والمنظمات غير الحكومية ورحبت بجهودهم لتعزيز حماية الأطفال في العراق. وعلاوة على ذلك، زار وفد الممثلة الخاصة للأمين العام مركز احتجاز بالقرب من بغداد ومركز لإعادة إدماج الأطفال المتضررين من النزاع بالقرب من الموصل.

وقالت الممثلة الخاصة للأمين العام للأمم المتحدة السيدة فرجينيا غامبا “أرحب بالتواصل الإيجابي والبنّاء مع الحكومة العراقية وبرغبتها الجلية في مواصلة تعزيز منع الانتهاكات الجسيمة ضد الأطفال. لقد عانى أطفال العراق بما فيه الكفاية من عواقب النزاع المسلح ويستحقون مستقبلاً خالياً من الخوف والعنف.”

___________________________________________________________

نوێنەری تایبەتی سکرتێری گشتی نەتەوە یەکگرتووەکان بۆ پرسی شەڕی چەکداری و منداڵان کۆتایی بە سەردانە فەرمییەکەی بۆ عێراق دەهێنێت

خاتو ڤیرجینیا گامبا، نوێنەری تایبەتی سکرتێری گشتی نەتەوە یەکگرتووەکان بۆ پرسی شەڕی چەکداری و منداڵان، یەکەم سەردانی خۆی بۆ عێراق لەنێوان ٧ تا ١١ی کانوونی دووەمی ٢٠٢٤ ئەنجامدا بۆ دەسخۆشیکردن  لەو پێشکەوتنەی کە حکومەتی عێراق لە بواری پاراستنی منداڵانی بەرکەوتەی شەڕ ئەنجامی داوە و هەروەها بۆ بەشداربوونیش لەگەڵ حکوومەت لەو بوارانەی کە تێیاندا نەتەوە یەکگرتووەکان دەتوانێت پشتگیریی زیاتر پێشکەش بکات.

ئەو دەسخۆشی لە واژۆکردنی عێراق کرد بۆ پلانی کار لە ئاداری ٢٠٢٣دا بۆ پێشگرتن لە بەسەربازگرتن و بەکارهێنانی منداڵان لەلایەن هێزەكانی حەشدی شەعبییەوە و ئەو پێشڤەچوونانەش کە لە جێبەجێکردنەکەی بەدی هاتوون.

ئەو ستایشی ئەو هەنگاوانەی کرد کە نراون بۆ پێشگرتن لە بەسەربازگرتن بەکارهێنانی منداڵان لەلایەن هێزەکانی حەشدی شەعبییەوە بەگرتنەخۆی هەڵمەتەکانی بەرزکردنەوەی ئاستی هۆشیاری و گرتنەبەری بەهێزکردنی رێوشوێنی مەزەندەکردنی تەمەن و هەروەها ئەنجامدانی لێکۆڵینەوەی دەسبەجێ لە هەر گومانێک سەبارەت بە بەسەربازگرتن و بەکارهێنانی منداڵان لەگەڵ ستایشکردنیشی بۆ نەبوونی هیچ حاڵەتێکی بەسەربازگرتن و بەکارهێنانی منداڵان لە ساڵی ٢٠٢١ ەوە.

ئەو لەمبارەوە وتی “پەیڕەو کردن و جێبەجێکردنی پلانی کار دەربڕینێکی دلێرانەی پابەندیی حکومەتی عێراقە بۆ بەهێزکردنی پاراستنی منداڵان.”

لە میانی سەردانەکەشیدا، خاتو گامبا چاوی کەوت بە هەر یەکە لە بەڕێز لەتیف ڕەشید، سەرۆک کۆماری عێراق، و بەڕێز خالید شوانی، وەزیری داد، و بەڕێز عەبدولئەمیر شەمەری، وەزیری ناوخۆ، و بەڕێز ئەحمەد ئەلئەسەدی، وەزیری کار و کاروباری کۆمەڵایەتی، و بەڕێز ژەنەراڵ تەحسین عەبد موتار، سکرتێری گشتیی حەشدی شەعبی، و لێژنەی نێوان وەزارەتەکان بۆ میکانیزمی چاودێریکردن و راپۆرتدان و چەندین نوێنەرانی تری پەیوەندداری حکومی.

ئەو داوای لە حکومەت کرد بۆ سەر بارکردنی پێشڤەچوونی زیاتر بۆ بە دامودەزگاییکردنی پاراستنی منداڵان لەڕێگەی دروستکردنی چوارچێوەی بەرگریکاریی وەک دەرکردنی یاسای منداڵ و سەرلیستکردنی پاککردنەوەی مین و بەرزکردنەوەی ئاستی هۆشیاری سەبارەت بە مەترسییەکانی پارچەی نەتەقیو و دابینکردنی دیکۆمێنتی یاسایی بۆ هەموو منداڵانی عێراق، بەگرتنەخۆی بیانییەکانیشەوە، و  بەهێزکردنی زیاتری تێکەڵکردنەوەی منداڵانی بەرکەوتەی شەڕی چەکداری  لەگەڵ کۆمەڵگادا و ئاوڕدانەوە لەو ئاڵنگارییانەی کە رووبەڕووی یان ئەو منداڵانە خۆیان یان خێزانەکانیان دەبنەوە کە بە تۆمەتی پەیوەست بە تێوەگلان، جا چی بە ڕاست و چی بە هەڵبەستن، لەگەڵ گرووپە چەکدارەکاندا.

لە کۆبوونەوەشی لەگەڵ بەڕێز مەسرور بارزانی، سەرۆکی حکومەتی هەرێمی کوردستان، لە هەولێر، خاتو گامبا جەختی لەسەر گرینگیی بەرزکردنەوەی ئاستی هۆشیاری کردەوە سەبارەت بە پرسەکانی پەیوەست بە پاراستنی منداڵان و لەگەڵ بەڕێز سەرۆکی حکومەتیش هاوڕابوو لە پەیڕەوکردنی ئەو رێوشوێنانەی کە دەبنە مایەی باشتر پاراستنی منداڵان لە هەرێم بەگوێرەی جاڕنامەی مافەکانی منداڵان.

خاتو گامبا هەروەها چەندین کۆبوونەوەشی لەگەڵ ئاژانسەکانی نەتەوە یەکگرتووەکان و کۆمەڵگای نێودەوڵەتی و ڕێکخراوە ناحکومییەکان ئەنجامدا بۆ دەسخۆشیکردن لە هەوڵەکانیان بەمەبەستی بەهێزکردنی پاراستنی منداڵان لە عێراقدا. هەروەها، ئەو سەردانی بەندیخانەیەکی نزیك بەغدا و بنکەی تێکەڵکردنەوەی منداڵانی بەرکەوتەی شەڕ لە موسڵ کرد.

ئەو لەمبارەوە وتی “من دەستخۆشی دەکەم لە بەشداریی ئەرێنییانە لەگەڵ حکوومەتی عێراق و هەروەها لە ویستی ئاشکرای حکومەتیش بۆ بەردەوامبوون لەسەر بەهێزکردنی پێشگرتن بە پێشێلکارییە زەقەکانی دژ بە منداڵان. لەڕاستیدا، بەو پێیەی منداڵانی عێراق بەهۆی ئەنجامەکانی شەڕی چەکدارییەوە کۆژانێکی زۆریان چێژتووە، شایستەی ئایندەیەکی بێ ترس و توندوتیژین .”